torsdag 9 maj 2024

Luberon till Aix-en-Provence

Efter frukost på hotellet följde en lugn och trevlig promenad genom gamla Apt till parken där bilen stod parkerad.
Vi begav oss därefter till Pont Julien, en gammal romersk bro från tiden kring vår tideräknings början. Via Domitia gick här så det finns en hel del romerska lämningar i trakten.
Vidare till Lacoste, där ruinen efter Markis de Sades slott vakar över landskapet. Vi drack en kopp kaffe på terassen tillcaféet med den vackra utsikten innan vi fortsatte till Bonnieux. Båda byarna är vackra och populära bland turister men idag var det ganska lugnt.
Via slingrande vägar for vi sedan ner till Lourmarin, i hjärtat av ”Peter Mayle country”. På kyrkogården i Lourmarin var vi dock mer eller mindre ensamma och inga andra brydde sig om Albert Camus grav.
Eftersom vi hade ganska gott om tid bestämde vi oss för att åka till Manosque för lunch. Uteserveringen vid den vackra stadsporten låg i lä så vi kunde sitta ute och njuta av solskenet.
En mycket trevlig liten ort, precis som de flesta i det här området. Efter lunch begav vi oss till Aix-en-Provence där vi bokat in oss på ett betydligt bättre hotell än det i Apt. Entrén är verkligen storslagen, hotellet ligger nämnligen i kapellet till ett f d Augustinerkloster.
Så här långt har Aix verkligen imponerat på mig. Maken har varit här förut även om det var över 50 år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hemma igen!

Valborgsmässoaftonen 2024. Från det försommarvackra Ladbergen där syrenerna blommade till köerna på motorvägen som var både många och långa....