torsdag 9 maj 2024

Från Aix till Cotignac

Vi vi åt frukost på en trevlig uteservering på Cours Mirabeau.
Sedan lämnade vi Aix och for upp i bergen mot den lilla byn Rian. I Saint-Martin-de-Pallières stoppade vi till på byns bistro en stund för ett glas vin (lemonad för chauffören). Inte konstigt det bor många svenskar där, byn är visserligen liten men den är jättesöt och vyerna är verkligen magnifika - man ser t o m de snötäckta alperna!
I Varanges stoppade vi till vid keramikbutiken men vi handlade ingenting. Vägen ledde oss så till Pontevès där vi har en bekant som hyr ut hus. Fantastiskt fin by, om än lite liten för permanentboende! Å andra sidan är det inte så långt till Barjols (ca 30 minuter till fots) och där finns allt. Överallt sitter byskyltarna upp och ned, vilket signalerar att ortsbefolkningen sympatiserar med böndernas protester.
Av nostalgiska skäl gav vi oss sedan iväg ner till Saint-Maiximin-la-Sainte-Baume. Det var under ett besök där som vi båda, på en gång, började falla för Frankrike, vilket ju inte var meningen, vi skulle ju flytta till ltalien! Hotellet vi bodde på då, med den trebenta pudeln, finns fortfarande kvar. Det gör naturligtvis inte pudeln, det här var trots allt 34 år sedan. I Monfort-sur-Argens checkade vi in på det trevliga, svenskägda Chambre d’hôtes vi bokat tidigare för två nätter och tog oss sedan till Cortignac där vi åt middag.
Det är åtminstone 30 år sedan vi var i Cotignac senast men den lilla staden är precis lika charmig fortfarande. Där skulle i verkligen kunna bo, speciellt som vi inte skulle vara kvar under högsäsong utan bara under höst-vinter-vår. Det är dock svårt med parkeringsplatser, även så här delvis ”off season”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hemma igen!

Valborgsmässoaftonen 2024. Från det försommarvackra Ladbergen där syrenerna blommade till köerna på motorvägen som var både många och långa....