måndag 6 maj 2024

Mot Ardèche

Dagen efter, den 21 april, forsatte vi mot Ardèche. Det var frukansvärda köer på motorvägen och på vissa rastplatser gick det inte ens att stanna, förmodligen var det parisarna som hade påsklov och var påväg söder över. Påsklovet i Frankrike varar två veckor. I höjd med Montélimar körde vi över floden Ardèche. Det kändes i luften att vi var längre söderut men Mistralen blåste något förskräckligt så temperaturen orkade inte svinga sig upp till mer än ca 13-14 grader. Vi var påväg till La Roche, en liten hameau utanför Alba-la-Romaine, där ett svenskt par varit vänliga nog att bjuda in oss för ett besök.
Vi har länge varit nyfikna på Alba-la-Romaine. I utkanten av staden finns en stor utgrävningplats där man gjort många intressanta fynd från romersk tid. Det är resterna av den gallo-romanska staden Alba Helvorium, Helviernas huvudstad. Tillsammans med våra nyfunna svenska vänner och deras tre hundar gick vi, efter en kopp kaffe, en promenad till utgrävningarna och museet. Kul!
På eftermiddagen checkade vi in på vårt trevliga Chambre d'hôtes, Le Rucher des Arts.
När kvällen kom vandrade vi genom den söta lilla staden Alba bort till La Roche där vi var hembjudna till våra nya vänner på middag. Vilken trevlig dag! I Alba skulle vi nog kunna bo om det bara inte blåste så mycket! Tydligen är staden illa ansatt av Mistralen, den ligger ju ganska högt på en slätt så vinden från bergen i norr får verkligen chans att ta i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Luberon till Aix-en-Provence

Efter frukost på hotellet följde en lugn och trevlig promenad genom gamla Apt till parken där bilen stod parkerad. Vi begav oss därefter til...