fredag 5 februari 2021

Trakten runt Cluny.

Att det blev i Bissy-sous-Uxelles vi hamnade var en ren tillfällighet. Det var Cluny och de böljande dalarna i södra Bourgogne som var utgångspunkten när vi letade hus. Cluny är en supertrevlig liten stad med knappt 5.000 invånare som en gång i tiden hade ett av världens mest betydande benediktinerkloster. Klosterkyrkan revs i början av 1800-talet och det finns numera bara rester kvar men det torn som fortfarande dominerar staden är imponerande. På 1500-talet var kyrkan kristenhetens största.
Cluny har gott om hus från medeltiden och runt stora delar av staden löper en ringmur. Överallt ser man hästar, i staden ligger nämnligen Les Haras National, där man fött upp hästar i stor skala ända sedan Napoleontiden. Sommartid anordnas uppvisningar som verkligen är sevärda.
Vår närmaste större by var Cormatin som har drygt 500 invånare. Där finns en liten matvarubutik, bagerier, barer och några restauranger/pizzeriaor. I Cormatin finns dessutom ett av traktens mer betydelsefulla slott.
Ville vi handla lite mer så begav vi oss istället till den lilla staden Saint- Gengoux-le-National, som är ungefär dubbelt så stor. När vi bodde i Bissy så fanns där i stort sett alla typer av butiker man kunde behöva och dessutom en hyfsat stor snabbköpsaffär men numera har man faktiskt fått en riktig stormarknad, såg vi vid vårt senaste besök. Dessutom fanns vårt närmaste Cave Coopérative där och det var ofta där vi handlade vårt vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Runt i Ardèche

Nästa morgon, efter en god och riklig frukost med bl a jordgubbar (de är i säsong i Frankrike nu) så gav vi oss iväg mot norväst, till Auben...