torsdag 11 februari 2021

Huset vi köpte när vi flyttade hem.

Huset vi lämnade Frankrike för då? Jo, det är en liten korsvirkesgård i vinkel beläget uppe på Linderödsåsen.
Huset har en intressant historia som finns beskriven i Carl-Adam Nycops bok "Väcka, oroa, förarga : en tidningsmans memoarer". Carl-Adam och hans fru Margot köpte nämligen huset på 50-talet och lät totalrenovera det. De hade varit på besök hos Katja Geiger (Katja of Sweden) för ett tidningsrepotage. Katja och hennes familj bodde i en snarlik gård några hundra meter bort och under en promenad stötte de på huset som skulle bli vårt ca 50 år senare.
På 50-talet var vår lilla by vida känd eftersom Katja hade modevisningar på ängen i byn och drog till sig många av dåtidens stora stjärnor. Paret Nycop bidrog istället med många gästande kändisar från den politiska sfären och medievärlden.
När vi köpte huset var det i ganska stort behov av reparation, speciellt inomhus där inte mycket förändrats sedan familjen Nycops tid. Badrum och gästtoa fick vi ta tag i genast men köket, som jag verkligen längtade efter att byta, fick vänta eftersom taket behövde åtgärdas.
Huset är långt så det är inget litet tak vi pratar om!
Vi installerade dessutom jordvärme, vilket gjorde uppvärmningen betydligt billigare. Efter tio år med det gamla köket blev det till slut dags för ett nytt kök. Något som var väldigt efterlängtat. Lådfronterna lossnade och gångjärnen brakade så till slut hade vi inget val. Layouten av köket ändrade vi dock inte på, det fungerar perfekt som det är, vilket kanske inte är så underligt med tanke på att det designats av en kokboksförfattare.
Huset ligger på en höjd med skogen i ryggen och det är nära ut i naturen. Närmsta grannarna bor några hundra meter bort men vi bor inte isolerat. Vi har ca 1,5 km till byn där det finns lanthandel och café där det också ibland serveras mat. En pub i källaren har öppet lite då och då.
Det är klart att vi ibland längtar "hem" till Bissy-sous-Uxelles, men vi älskar också vårt skånska hus och det vill vi inte förlora. Så snart barnen flyttat så blir den s k Nycopskagården vår svenska bas men bo permanent vill vi göra Frankrike!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar