söndag 7 februari 2021

Trakten runt Bissy-sous-Uxelles.

Det finns mycket att se i södra Bourgogne så vi behövde inte ha långtråkigt, även om vi faktiskt ibland tog "semester från semestern" och gav oss iväg till Italien, Portugal och till andra delar av Frankrike. Vi var ju, trots allt, oftast där under 7 veckor! I grannbyn, Chapaize, 1,5 km bort, finns en av Frankrikes förnämsta romanska kyrkor. Den är byggd på 1000-talet, troligen av stenhuggare från Lombardiet.
Tvärs över dalen vilar Brancion uppe på sin kulle. Det är en supersöt, pitoresk by med värdshus och slott samt en annan vacker romansk kyrka, denna gång från 1100-talet. Byn är innesluten bakom en ringmur. Utsikten från kyrkan är verkligen magnifik!
Lancharre är en annan söt by med en intressant kyrka, dock bara halv! Man har helt enkelt rivit själva kyrkokroppen och bara bevarat koret. Byn är liten och man har helt enkelt inte haft råd att ha kvar den enorma kyrkan, som en gång tillhörde att förnämt nunnekloster grundat av herrarna på slottet i Brancion.
Längst söder ut i Maconnais, på gränsen till Beaujolais, ligger den fascinerande Solutré-klippan. Dit brukade vi göra utflykter ibland, en gång klättrade vi faktiskt upp till toppen. Nedanför klippan ligger några av de, i mitt tycke, bästa vingårdarna i trakten. Man framställer appellationen Pouilly-Fuissé.
Men mest var vi förstår bara hemma i byn. Paraden till byns monument över stupade och efterföljande "vin d'honneur" vid "quatorze juillet" (den franska nationaldagen) ville vi helst inte missa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar